Kapselikahvi

Pikakahvin historia – Nescafesta Cafe Unoon

/

by admin

/

65 kommenttia

Oletko aamuisin miettinyt kahvia juodessasi, miten kahvi yleensäkään on tullut suomalaisten keittiöihin? Näitä asioita, tai pikakahvin historiaa ei yleensä mietitä, mutta katsotaan hieman lähemmin mitä suomalaisten kahvihistoriasta löytyy. Pikakahvi on entistä useamman valinta oman aamun aloitukseen.

Kaikki alkoi 1700- luvulla

Kahvi tuli Suomeen 1700-luvulla aluksi herrojen juomana. Jo 1800-luvulla kahvi oli levinnyt tavallisen kansan keskuuteen ja sen merkitystä kuvaa se, että säännöllinen kahvin saaminen saatettiin kirjata ehdoksi työsopimuksiin. Ruotsin valtakunnassa tuli vuonna 1756 voimaan kahvinkieltolaki, joka kumottiin vuonna 1761.

Aluksi kahvia nautittiin aateliskartanoissa ja suurporvareiden kodeissa. Kahvittelu levisi sieltä pappiloihin ja kaupunkien porvareiden ja lopulta myös rahvaan keskuuteen. Aluksi se kuului juhlahetkiin ja tärkeimpiin pyhäpäiviin.

Kahvi muuten alunperin on kai Jemenistä 1200-luvulta… ja Eurooppaan se tuli 1600-luvulla, eli suomalaiset olivat vain satavuotta muuta Eurooppaa hitaampia….. vähän kuin nykyäänkin kaikessa, vai mitä?

Tiesitkö muuten, että Linnan Juhlatkin alkoivat kahvikutsuina? Linnan juhlat aloitettiin vuonna 1919 kahvikutsuina, jotka kestivät tunnin ja joihin otti osaa 150 vierasta. Uudenlainen itsenäisyyspäivän iltajuhla korvasi kahvitilaisuuden vuonna 1922.

Suomen ensimmäisen myymälän yhteydessä toimivan paahtokoneen otti käyttöön helsinkiläinen kauppias C.F. Blomberg vuonna 1883 ja ensimmäisen varsinaisen kahvipaahtimon aloitti kauppahuone Gustav Paulig vuonna 1904.  Gustav Paulig perusti Pohjoismaiden ensimmäisen kahvipaahtimon Helsingin Katajanokalla sijaitsevaan varastorakennukseen. 

Mitäs se pikakahvi sitten on?

Pikakahviksi kutsutaan kahvia, joka valmistetaan lisäämällä pikakahvijauheen joukkoon kuumaa vettä. Jauhe on valmistettu kahvipavuista, eikä tuotteeseen lisätä mitään muita aineita. Pikakahvijauheen tuotanto alkaa samalla tavoin kuin muunkin kahvin. Raakakahvipapuja paahdetaan kuumassa, kunnes niiden väri alkaa muuttua ruskeaksi ja ne saavat kahville ominaisen aromin. Paahdetuista kahvipavuista uutetaan nestemäinen kahvitiiviste kuuman veden avulla. Yleensä kupillisessa pikakahvia on hieman vähemmän kofeiinia kuin suodatinkahvissa. Pikakahvia on saatavilla myös kofeiinittomana versiona, jossa on noin 3 mg kofeiinia / 150 ml.

Pikakahvin historia

On Alphonse Allais kuka on keksijä kylmäkuivatun kahvia, jonka hän jätti patenttihakemuksen 7. maaliskuuta 1881 numerolla 141520. toteaa, että armeijassa, jossa hän oli tekemässä asepalvelustaan, kaikki valittivat, että kahvi oli aina huono Siksi hänellä oli ajatus kuivata kahvi ja jättää patentti sokeriin ja kahviin liukenevaan, alun perin kentällä armeijalle tarkoitettuun. Pikakahvia oli luultavasti uusittu vuonna 1890 David Strang on Invercargill vuonna Uuden-Seelannin alle patentin numero 3518 . Se myytiin tuotenimellä Strang’s Coffee ja ilmoitti patentin ”kuiva ilma” -prosessille.

Markkinoiden mukaan ensimmäinen pikakahvi oli Nescafe

Vuonna 1952 Nescafé  syntyi tuoteinnovaationa  Nestlén tehtaassa Ranskan Menetissä. 1960-luvulla tuote tuotiin Eurooppaan ja Japanin-markkinoille lasipurkeissa, minkä ansiosta kahvi säilyi tuoreempana pitempään.

Onko kapselikahvi pikakahvia? On – testaa itse.

Helsinki Coffee Festival on kruunannut vuoden parhaimman suodatinkahvin

Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin 19 eri kahvin joukosta. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista lappeenrantalaisen pienpaahtimon Lehmus Roasteryn Limited Negele Gorbitu Ethiopia -kahvi. Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua sekä antoi kaikille kahveille yleisarvosanan. Kahvit maisteltiin sokkona. Oletko maistanut jo kyseisen pienpaahtimon kahvia ja oliko se mielestäsi hyvä kahvi, kerro se meille.

65 kommenttia artikkeliin ”Pikakahvin historia – Nescafesta Cafe Unoon”

  1. Päivitysilmoitus: Lainaa netistä - VippiVelho

Vastaa